Verhalenwedstrijd en lespakket • Wat betekent democratie voor jou?
Les democratie en verhalenwedstrijd voor scholieren
De gemeente Den Haag vindt het heel belangrijk dat ook jongeren goed geïnformeerd worden over de grote NAVO-bijeenkomst die in het World Forum wordt georganiseerd. Het gaat vooral om de bescherming van onze democratie en daaruit voortvloeiend onze vrijheden en rechten.
Daarbij worden ook vragen gesteld als: Wat betekent democratie voor jou?

Decennialang zagen velen onze democratie als vanzelfsprekend. In Nederland vieren we in 2025 tachtig jaar vrede. Maar inmiddels maken ook velen zich zorgen om onze veiligheid. Democratieën staan onder druk.
Uiteraard maken ook jongeren zich zorgen. In onze stad van vrede en recht, en breder in onze democratische samenleving, is het van groot belang dat burgers actief meedoen in onze democratie.
Democratie is meer dan alleen ‘1 keer in de 4 jaar stemmen’. Actief burgerschap moet zoveel mogelijk worden gestimuleerd. Daarom worden in de aanloop naar de top allerlei activiteiten georganiseerd voor de inwoners van Den Haag.
Digitaal lespakket en verhalenwedstrijd
Vanuit Road to Summit is daarom een digitaal lespakket aangeboden aan de scholen in Den Haag voor alle scholieren in de bassischoolklassen 7 en 8 en de brugklassen van middelbare scholen. In het lespakket is ook de verhalenwedstrijd 'Lang leve onze democratie!' opgenomen. De scholieren mogen hun visie op Vrede en Recht op hun manier uiten in deze verhalenwedstrijd.
We keken mee met deze les over democratie en de aankomende NAVO-top in Den Haag op Basisschool Statenkwartier:
Opdracht verhalenwedstrijd
• Leerlingen kunnen in een groepje (max. 4 leerlingen) of individueel een verhaal maken over onze democratie en vrijheid. Waarom is de democratie belangrijk voor jou/jullie? Wat is er voor jou/jullie zo goed aan? Wat kan eraan verbeterd worden?
• De leerlingen hebben een grote vrijheid bij deze wedstrijd. Je kunt een opstel maken, een beeldverhaal of fotocollage met korte tekst, een stripverhaal, een gedicht etc.
• Het verhaal mag zich afspelen in je eigen Haagse omgeving, Nederland of elders in de wereld.
• Docenten en leerlingen kunnen gebruik maken van een speciaal digitaal lespakket ‘Lang Leve Onze Democratie’.
• Scholen selecteren zelf de winnaar van hun school. Scholen wordt gevraagd om uiterlijk 4 juni 2025 hun winnende verhaal digitaal in te zenden. Als digitale verzending niet mogelijk is kunnen de verhalen ook worden gestuurd naar het stadhuis of worden afgegeven bij de receptiebalie.
• Een jury zal de inzendingen beoordelen en de prijswinnaars bekend maken.
• De beste inzendingen worden geselecteerd. De winnaars worden met hun docenten en ouders uitgenodigd om hun bevindingen aan de jury te presenteren.
• 17 juni is de finale. Deze eindronde zal in de middag plaatsvinden en de winnaar wordt bekend gemaakt op een mooie locatie in Den Haag
Video voor in de klas
In het lespakket zit ook een video waarmee een ‘Lang Leve Onze Democratie’-les speciaal voor groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas van middelbare school kan worden vertoond in het klaslokaal. De les, met een beginwoord van burgemeester Jan van Zanen, wordt gegeven door Willem Post. Hij is Haags historicus, voormalig docent geschiedenis en verbonden aan Instituut Clingendael. En heeft lesgegeven op meerdere Haagse scholen. Ook bevat het pakket achtergrondinformatie over de NAVO-top, Den Haag stad van vrede en recht en de democratie.
